Oще събития

Дискусия : “Институции в секторите правосъдие и вътрешен ред – проблеми и перспективи”  На 18 май (четвъртък) от 14.30 ч. в зала 20, първи корпус на НБУ, ще се проведе дискусия на т...
Конференция: "Енргийни политики след избори 2017"                   На 15 март от 10 часа в ...
Международна конференциа: Корупция, завладяване на държавата и енергийния сектор в Източна Европа     РискМонитор организира международна конференция, част от EnCapture: Противодействие ...
Специална конференция: "Факторът Тръмп: Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ не само не бе предвиден, но подейства и като невиждан шо...

Международна конференциа: Корупция, завладяване на държавата и енергийния сектор в Източна Европа

23.11.2016

 

 

РискМонитор организира международна конференция, част от EnCapture: Противодействие на завладяване на държавата в енергийния сектор. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Тинк танк фонда на Отворено общество и Балканския тръст за демокрация. Конференцията ще се проведе в Боровец, хотел Лион между 24 и 26 ноември. 

Конференцията ще се фокусира върху феномена завладянаta държава (state capture), от друга, както и пресечната точка на двете.

Панелистите ще дискутират големи енергийни проекти като Набуко, Северен поток и други, и как такива проекти влияят на формирането на политики (или обратно).  Какви бъдещи тенденции ще формират енергийния сектор на национално и европейско ниво ще бъде друга важна тема на дискусиите. 

Завладяната държава, като специален случай на корупция ще бъде другият фокус на конференцията. Концепцията за завладяна държава ще служи като теоретична рамка за  разбирането на големи енергийни и инфраструктурни проекти и като рискова перспектива за корумпиране на публичния интерес.

Случаят на пресичане на завладяната държава и енергийния сектор ще бъде видян през проекта „Южен поток“ и как във времето той се превърна в прокси на завладяната държава в България. Специални панели са отделени и на случаят „Южен поток“ и в Унгария, Сърбия и Словакия. 

Други големи енергийни проекти в България и Европа също ще бъдат обсъдени, както и тенденциите в енергийните политики на европейско и национално ниво.

Работният език на конференцията е английски. 

Повече информация за участниците и програмата можете да видите тук

Вашето мнение:
Коментари по темата: