В. Дневник, 23.12.2016 г.

Какви са важните събития през 2016 г., какво си струва да се запомни от нея, кои личности заслужават внимание – с такива въпроси “Дневник” се обърна към политолози и социолози.

Каква е добрата новина на годината?

– Икономическият растеж на България третото тримесечие на 2016 година е добра новина. Не просто заради икономиката, а защото показва, че това общество – именно като общество, а не като държава – има още резерви, скрити потенциали. Въпреки всичко ги има. Добра новина е това, че Григор Димитров преодолява депресиите си и гледа повече в топката, отколкото в мацките по трибуните.

Коя е лошата новина?

– Бих повторил и тук предишната новина: фактът, че икономическият растеж е неочаквано висок пак показва, че българската държава и съвкупната й институционална система главно пречат и продължават да тежат върху обществото като каменна плоча.

При това съставена от два пласта, единият, с по-слабо вреден ефект е излишеството на държава, количественото роене на институции. Другият, по-вреден, се занимава с активен саботаж на развитието и тук влизат основни институции.

Личност/ личности на годината?

– Доналд Тръмп. Подобен риск за стабилността на международната среда не е имало от 1945 година. Подобен президент е заявка за голяма трансформация в следвоенния порядък.


Откъде идват заплахите за страната?

– Заплахи видими няма, има рискове. Идват отвътре. От основни институции, от леви и национал-популистки партии. Парадоксът е, че зад националистическото говорене всъщност стоят проруски партии.


Оценката Ви за втория кабинет на Борисов?

– В самия кабинет има няколко министри, които си вършат добре работата и биха били истински успешни, ако не им пречеше самият Борисов и партийната логика на ГЕРБ.


Оценката Ви за президента Росен Плевнелиев?

– Г-н Плевнелиев заслужава положителна оценка заради откритата си прозападна позиция. Всички резерви към него, засягащи прекалената му лоялност към ГЕРБ, не са много справедливи. Това е неизбежна лоялност като се има предвид дефектната конституционна конструкция на самата президентска институция. Другата група критики са свързани с известна непосредствена несретност или комичност в личността му; но това не е сериозно от политическа гледна точка.


Оценката Ви за главния прокурор?

– Главният прокурор се вмества добре в конституционната си рамка, както всички предишни главни прокурори.


Какво ви изненада през 2016 г.?

– В България нищо не ме изненадва, всичко вече се е случило. Изборът на Тръмп ме шокира истински. Този персонаж е откровено недоразумение. Той и фамилията му са като извадени от “Кръстника” на Копола и нямат нищо общо в нивата на рационалност в традиционната американска политика.

Брекзит ме изненада като поведение на британския избирател, който се оказа толкова уязвим на глупави внушения, колкото и българския. Но не ме изненада като събитие на европейска сцена, доколкото историята на британското членство в ЕС си е странна от самото начало.


Промени ли се нещо тази година и какво си струва да се запомни/да научим от 2016 г.?

– Тази година не е някаква особена година, каквато ми се струва, че ще е следващата. В България тя няма да се запомни с нищо особено, освен абсурдния референдум и още по-нелепата оставка на правителство заради избор на президент.

Международно ще се запомни с трагедията в Алепо. Алепо е гигантски международен заговор за масово убийство на невинни хора.


Comments

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind

Copyright © 2012 - Risk Monitor -