В. “Дневник”, 30 декември 2014 г.

Традиция на “Дневник” е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2014 може да намирате в специалната тема “Годината”. След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2015. Днес редакцията представя мнението на политолога Стефан Попов – директор на “РискМонитор”

Какво показа “Скандалът КТБ”? 

– Че “оче-видното” може да не бъде “видяно”, тъй като “очите” са повредени. В една омъглена среда очите бленуват, сънуват и не виждат. Гледаш финансова пирамида, но ти се присънва могъща институция. Тя пада на главата ти и предизвиква комоциум. КТБ показа, че предпочитаният начин за среща с очевидното е през комоциум.

Отвъд това КТБ показва колко силна е дълбинната криминализация на държата. КТБ е общодържавно престъпление. Създаване, поддържане и главозамайваща експанзия на такава банка става само със скрит договор между много политически играчи, които на повърхността може да се държат като противници. КТБ е криминалният консенсус на политическото съсловие. Тайната на организирания криминалитет в България е в този консенсус. Той се съхранява дълбоко в криптата на политическото и много трудно ще бъде разконспириран и преодолян. Това не се разбира в Европейската комисия, поради което нейните инструменти за влияние са лишени от смисъл.

Какъв е отговорът Ви на въпроса КОЙ? 

– КОЙ не визира конкретна персона. КОЙ визира цяла една общност, която изживява драматично липсата на капацитет да се самоуправлява. Тя се съпротивлява, иска да се разграничи от това състояние и затова повтаря невротично КОЙ. КОЙ е отчаяният писък на едно самосъзнание за колективен дефицит, от който искаме да избягаме.

А на въпросите ЗАЩО е така и КАК може да не е така? 

– Тези въпроси са покана за тавтологии. Така е защото е така. И явно е нямало как да не бъде така. Ако България се намираше в Латинска Америка, тук отдавна щеше да има военна диктатура. Ние не само не искаме това, но нямаме такава енергия.

С какво ще се запомни правителството на Орешарски? 

– Със съвсем нищо.

Какво сполетя БСП? 

– БСП губи два брокерски монопола, върху т. нар. националната идея и върху руските енергийни халюцинации. Това е голямата загуба, а не ниският изборен резултат. Тази загуба води до нормализация. Нормализацията може да е свързана и със зачезването им, това не е изключено.


Comments

1 Comment so far

  1. уебсайт on July 6, 2015 15:49

    Наистина интерсна статия!

    Със сигурност ще я споделя.

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind

Copyright © 2012 - Risk Monitor -