Oще събития

Семинар: NARCOMAP 17 октября 2017 года в Центре культуры и дебатов «Красный дом» прошел семинар по новым...
Конфернция: България, Европейската комисия и Газпром На 1 юни, 2017 в хотел Sense в София се проведе конференция на тема "България, Европейската комисия...
Дискусия : “Институции в секторите правосъдие и вътрешен ред – проблеми и перспективи” На 18 май (четвъртък) от 14.30 ч. в зала 20, първи корпус на НБУ, ще се проведе дискусия на тема &l...
Факторът "Тръмп"                          ...

Факторът "Тръмп"

16.11.2016
                                                                                                                                              
   

РискМонитор и Нов български университет организираха съвместна конфернция на тема Факторът "Тръмп" на 16 ноември 2016г в хотел "Радисън.

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ не само не бе предвиден, но подейства и като невиждан шок в Америка и по света. Начело на Съединените щати застава човек не само с никакъв опит в политика и публично управление, но и персонаж, който в кампанията си наруши всякакви установени табута на коректното говорене. Всички социологически агенции сбъркаха в прогнозите си и като цяло американската публичност бе убедена, че един клоун с открити расистки изказвания и заплахи да срине всякакви установени традиции и правила в САЩ, не може да стигне до президентския пост.

Отвъд ужасяващата персона на кандидат-президента Тръмп, както и отвъд неизбежните крайности на всяка кампания, остават множество открити въпроси. Какво ще прави Тръмп отсега нататък? Доколко кандидат-президентът Тръмп ще повтори анонсите от кампанията вече като президент Тръмп? Големи промени ли следва да очакват САЩ или, обратно, Републиканският кръг около новия президент ще укроти своя нов бос? И най-вече: Какви промени засягат света отвъд САЩ? Каква част от изказаните в кампанията намерения – или закани – ще бъдат осъществени? Какво да очаква Европа и Европейският съюз от Доналд Тръмп? На какво се надява развеселената и празнуваща Русия на Путин? Какви промени засягат страните от Източна Европа, Балтийските държави, Украйна. И не на последно място: Какво ново да очаква България с нейната бедност, корумпирана власт, слаби институции и постоянни колебания във външно-политическите си ориентации? Какво да очаква една България, разпъната между съмнителни енергийни проекти с масирано руско влияние и западно-европейски път към нормализация?
На тези и други въпроси ще отговарят Васил Гарнизов, Антони Тодоров, Иво Инджев, Даниел Смилов, Евгений Дайнов, Георги Ангелов, Стефан Тафров, Христо Иванов, Илиян Василев, Ружа Смилова, Стефан Попов, Атанас Славов и др.

Публикация на стенограма от конференцията може да намерите тук

Вашето мнение:
Коментари по темата: