Проститутката човек ли е, законодателю?

17.07.2013

Стефан Попов

В-к "Труд", 17.07.2013

През последната година репресивните мерки срещу проституиращи лица се ожесточават с арести, глоби и дори затвор. За какво става дума?

В световната практика няма еднозначно решение на проблема с проституцията. От забранителни режими като прилаганите в повечето американски щати, през либерални, подобни на немския, до такива, които преследват клиентите (скандинавските страни), властите опитват различни методи на регулация.

Мястото на България в този широк и сложен спектър е "нецивилизовано" и "брутално". Тук правоприлагащите трудно правят разлика между "проституция" и "трафик на хора". И наистина у нас не съществува "свободна" проституция, а пазарът на сексуални услуги е под контрола на организираната престъпност. В Наказателния кодекс все още присъства разпоредбата на чл. 329 (създадена в далечната 1968 г.), който постановява лишаване от свобода за "нетрудови доходи", придобити по "непозволен" и "неморален" начин. Този текст се използва като инструмент за репресия и по-директно - за изнудване на проституиращите.

Неговата отмяна е първата важна стъпка при формулирането на адекватни политики, насочени към проституцията и трафика на хора.

Прочетете цялата статия на Стефан Попов.

Вашето мнение:
Коментари по темата: