Цветомузиката или Светомузиката е изкуство, основано на способността да асоциираме звуковите усещания с възприятия на цветове (wikipedia.ru).

Руският криминален авторитет Вилор Строганов е получил прякора си не поради любов към изкуството, а заради честото примигване, причинено от нервен тик. Той бе арестуван на 25 март в Москва по обвинения в “убийство на две или повече лица” и “организация на убийство с група лица по предварителен сговор”. Така Углавният кодекс на Руската Федерация описва криминалното предприятие, наречено далеч по-удачно от американските журналисти Murder Inc. или “фабрика за убийства”.

Днес Паша Цветомузиката се нарежда сред босове на поръчковите екзекуции като Алберт Анастазия и Луис Лепке Бухалтер. Разпадането на СССР е повратната точка, изпратила дребния рецидивист в каймака на сенчестия бизнес.

Социалистическата биография на героя е писана за Мосфилм. Майката, Елена Фьодоровна завежда обществена столова. Присвоява продукти и попада в женската изправителна колония на град Мариинск, Кемеровска област (Сибир). През 1964 г., в лагера, се ражда Вилор (Паша), кръстен на “Владимир Илич Ленин Организатор на Революцията”. На 22 години получава първата си присъда за кражба на джинси. Перестройката вдига ставките и 1990 г. Цветомузиката отново влиза в затвора – заради отвличане с цел откуп.

Пет години по-късно вече е на свобода и тук започва безинтересната история на успешния млад мъж, която познаваме в българските й варианти. Сюжетът тръгва от охраната на пазарите в Красноярск, минава през учредяването на компания, инвеститор в същите пазари и стига до съдружието с друг охранител (и предприемач), Анатолий Биков. Двамата участват заедно в “алуминиевите войни” около предприятието КрАЗ, но прекрасното приятелство се обръща в смъртна вражда, белязана от серия неуспешни покушения.

Изглежда епохите в руския бизнес са се сменили. Акционерното дружество “Русал” (Олег Дерипаска), днес най-голямата алуминиева компания в света, налага контрол над втория по големина завод в света (КрАЗ), а Биков и Цветомузиката получават присъди. Днес Биков прави успешна кариера на политик в местния парламент на Красноярския край, а Цветомузиката е изправен пред обвинения в поне пет убийства.

Чакайте, ама този филм отдавна е по българските кина…

Повече:
Биография
Арестът
Анатолий Биков
Сценография на властта
Портрет
Паша Цветомузиката

Нико


Comments

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind